KO SMO MI?

Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) čini tim inovativnih istraživača i digitalnih entuzijasta koji promišljaju budućnost rada u Srbiji, inkluzivnu bezbednost i stvaranje održivih partnerstava usmerenih ka društvenim promenama. CENTAR je osnovan 2010. godine kao nezavisna istraživačka organizacija (think tank) sa ciljem da doprinese razvoju održivog, prosperitetnog i pravednog društva u kome su mišljenja i brige svih građana ravnopravno čuju i uvažavaju.

Naš tim veruje da budućnost rada treba da bude tema sada ako Srbija želi da zadrži nasleđe dostojanstvenog rada u okviru nove ekonomije u digitalnom dobu. Zato je važno fokusirati se danas na to kako će sutra ove promene uticati na ekonomiju, radnike i društvene procese.

Agenda dugme
registry srp

FOW2020

Treću nacionalnu konferenciju „Zavodljivi svet rada na daljinu” posvetili smo fenomenu masovnog prelaska na rad od kuće koji bi mogao postati naša svakodnevnica i kad pandemija kovid–19 prođe. Ključno pitanje kojim smo se ove godine bavili bilo je da li rad na daljinu predstavlja novu slobodu koja vodi dostojanstvenijem radu, ili je reč o prečici ka platformizaciji rada.
Hvala svima na učešću, doprinosu i sjajnoj atmosferi.

Vidimo se na FOW2021!

FOW2020 Organizacioni tim


Branka Andjelković
  – Direktorka konferencije    
Tanja Jakobi   – Direktorka konferencije    
Iva Tomić –  Koordinatorka konferencije      
Ivan Šuković – Koordinator umetničke izložbe 
Sonja Lundin – Vizuelni identitet

Territory of Working Environments

onlajn samostalna izložba Save Kneževića
(crteži i instalacija)

Onlajn izložba Save Kneževića, Territory of working environments nastala je kao rezultat želje Centra i umetnika da učesnicima naše treće konferencije o budućnosti rada, omogućimo da iz topline i sigurnosti svog doma, virtuelno posete umetnički prostor U 10, i da vođeni svojim i emocijama autora sagledaju nove prostore našeg života.

Izložba Territory of working environments predstavlja osvrt na vodeću temu konferencije u kojoj pitanje budućnosti dobija posebnu važnost, naročito u doba nesigurnosti koje donosi pandemija i masovni prelazak na rad na daljinu. Koncentrišući se na problem neizvesnosti, između onoga što postoji i onoga što predstoji, umetnik u svom radu istražuje crtež, dok se u drugom delu poigrava staklom, bojom i prostorom formirajući instalaciju.

Autor interpretira opšte poznate teme, koje ne pretpostavljaju jednostrano čitanje, već omogućavaju posmatranje šireg konteksta čoveka u društvu i zajednici današnjeg nepredvidivog života. Omoti i istrošene table farmaceutskih proizvoda aludiraju na utočište u kojem sistem konzumerske kulture u malim dozama pokušava da nas “leči”. Oni se pojavljuju kao svojevrsni komentar koji može da familijarizuje posmatrača sa aktuelnim stanjem i ujedno postaje nedoumica – da li je problem savremenog življenja osećaj nedovršenosti i spoznaja da stvari nisu onakve kakve su nam se činile, osećaj sumnje?

Umetnik izrađuje instalaciju po standardnom principu tehnike vitraža. U svojoj osnovi vitraži su posebni dekorativni elementi koji imaju bogatu estetsku funkciju, čije jasne geometrijske podele donose izvesnu ravnotežu u prostoru. U ovom slučaju, pred nama je rad na čijim su povezanim površinama komada stakala slikane hladne bele police sa farmaceutskim bočicama koje postaju razumljivije posredstvom svetlosti. Spontani i nepretenciozni crteži i i vitraž/instalacija u svojoj prezentaciji negiraju estetsku
funkciju i stvaraju blagu mističnu atmosferu otežavajući odluku da li nas ovi prizori privlače ili odbijaju. U tom smislu, svi elementi u radu Territory of working environments upozoravaju i podsećaju na njihovu svrhu i funkciju u svakodnevnim ritualima u doba neizvesnosti, kada živimo u dilemi – da li verujem u moć i mogućnost izlečenja problema ili to samo čini simptome vidljivim?

Ivan Šuković
Koordinator umetničke izložbe 

O umetniku:
Sava Knežević je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Redovno učestvuje na izložbama u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a od 2012. godine. Kao dugogodišnji autor i saradnik, doprineo je realizaciji murala na više lokacija širom Srbije. Učestvovao je u volonterskim programima sa decom bez roditeljskog staranja i decom sa posebnim potrebama. Jedan je od osnivača Umetničkog prostora U10. Trenutno zaposlen kao asistent u nastavi na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

ArtWORKs

GOVORNICI

Jon Messenger

vođa tima Grupe za uslove rada i jednakost, Međunarodna organizacija rada (MOR)

Andrea Glorioso

glavni izvršilac za stručne poslove i javne politike, Evropska komisija

Tijana Žunić Marić

advokat za IT pravo i partner u Advokatskoj kancelariji Žunić

Ivan Sekulović

savetnik za javne politike Fondacija Centar za demokratiju

Danijela Bobić

tehnički savetnik za održivi ekonomski razvoj, UNDP Srbija

Miloš Turinski

PR menadžer Poslovi Infostud

Ljiljana Pavlović

rukovodilac Sektora za članstvo, Unija poslodavaca Srbije

Barbara Gerstenberger

rukovodilac Sektora za kvalitet uslova rada, Eurofound

Nevena Ružić

koordinatorka programa Fondacija za otvoreno društvo, Srbija

Vladan Živanović

izvršni direktor Euronet Worldwide Srbija

dr Vladan Ivanović

profesor na Ekonomskom fakultetu, Univerzitet u Kragujevcu

Tanja Jakobi

izvršna direktorka, Centar za istraživanje javnih politika, Beograd

Branka Anđelković

ko-osnivačica i programska direktorka, Centar za istraživanje javnih politika, Beograd

Danilo Krivokapić

direktor Share Fondacije, Beograd

Marija Babović

profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, programska direktorka SeConS grupa za razvojnu inicijativu

Marjan Stojanović

sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo, Privredna komora Srbije

Jovan Protić

nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada u Srbiji

Aleksandra Vitorović

stručna saradnica u međunarodnom odeljenju Sindikat UGS Nezavisnost, Beograd

dr Mario Reljanović

naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo, Beogradu

dr Bojan Urdarević

profesor na Pravnom fakultetu, Univerzitet u Kragujevcu

Milan Dobrijević

pomoćnik ministra, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Bojana Vasiljević

izvršni direktor za ljudske resurse¸ region Istočna Evropa NCR korporacija

Zlatko Petrović

pomoćnik generalnog sekretara u Sektoru za nadzor, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Partneri

Medijski Partner