ČETVRTA
NACIONALNA
KONFERENCIJA

Dobre
Inovacije

Da li ste savremeni ludista ako zahtevate radnička prava u doba uspona inteligentne automatizacije?

12:00 CET
25. novembar 2021.

Mogu li se društva prilagoditi tehnološkim promenama istovremeno se pridržavajući vrednosti i normi koje u središte stavljaju interese čoveka? Ovom gorućom temom baviće se Četvrta nacionalna konferencija „Budućnost rada 2021 – Dobre inovacije“. Ovogodišnja konferencija biće posvećena etičkoj dimenziji i uticaju novih tehnologija i inteligentne automatizacije na budućnost rada u Srbiji i čitavom svetu.

Inspirisani nedavnim radovima priznatih ekonomista Danija Rodrika, Darona Adžemolua, Rikarda Hausmana i drugih, potražićemo rešenja za to kako sačuvati najbolje osobine čovečanstva u primeni mašinskog učenja (veštačke inteligencije) i automatizacije. Ekspanzija novih tehnologija i veštačke inteligencije donosi, sa jedne strane, nadu u povećanje efikasnosti i brži privredni razvoj, ali sa druge i bojazni o tome da li ce ta unapređenja biti usmerena na čoveka i doprineti blagostanju čitavog ljudskog roda, ili ce koristiti tek samo malobrojnima.

Zastupamo stav da su države, zajedno sa drugim akterima – privredom, radnicima, nevladinim organizacijama i građanima – krajnji kreatori tehnološkog pejzaža i „mogu da utiču na ravnotežu na tržištu i odrede do kakvih ce inovacija doći“ (Rodrik, 2020).

12:00 CET

25. NOVEMBAR

Govornici

Aleksandar Bijelić

Direktor sektora za digitalizaciju i razvoj MK Grupe

Tamara Katić

Istraživačica i asistentkinja

Tijana Nikolić

Sogeti Centar izuzetnosti

Vesna Fabian

Rukovodilac Grupe za dualno obrazovanje i vaspitanje i nacionalni okvir kvalifikacija Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije

Danijela Zampini

Viši stručnjak za zapošljavanje Međunarodne orgnizacije rada za centralnu I Istočnu Evropu

Milan Nedeljković

Dekan, FEFA fakultet & Izvršni partner, EM Analytic Solutions

Bogdan Mijović

Suosnivač i tehnički direktor mBrain Train

Nenad Mićić

Direktor kompanije ICM Electronics

Branka Anđelković

Ko-osnivačica i programska direktorka, Centar za istraživanje javnih politika

Tanja Jakobi

Izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika

Mareike Molman

Docent na Odeljenju za upravljanje informacijama i procesima, Univerziteta Bentli, SAD

Ovogodišnja
konferencijska izložba

Mario Kolarić je vizuelni umetnik, rođen 1984. u Beogradu, odrastao u Osijeku te diplomirao na ALU, Zagreb 2010. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagebu od 2010. Radi u polju crteža, objekata i instalacija, stvarajući apstraktni narativ kroz jednostavne likovne elemente. Do sada je imao devet samostalnih i više grupnih izložbi na Balkanu i u Evropi. Trenutno živi i radi u Parizu.

Mario Kolaric

Etablirati svoju prisutnost, podrazumeva efemernost. Aktuelni smo onoliko koliko traje naš udah i naš izdah. Ipak, neki trag ostaje. On, kao zbir naših dela i odluka, s vremenom poprima naše obličje i služi kao “drugo ja”. Daje sliku nas, prisutnu i kad smo mi sami odsutni, i kao ogledalo oponaša svaki naš sledeći korak. Ako imamo sreće taj korak će da se nastavi i kada našeg sledećeg koraka više ne bude.

Mario Kolaric - Note - installation view 6 (1)
Mario Kolaric - Vista
SOUD - detail big

FOW 2021
ORGANIZACIONI TIM

Branka Andjelković

Direktorka konferencije

Tanja Jakobi

Direktorka konferencije

Ljubivoje Radonjić

Koordinator konferencije

Ivan Šuković

Koordinator umetničke izložbe

Sonja Lundin

Vizuelni identitet

Prošlogodišnje konferencije